Välkommen till Transdev
Här samlar vi information inför övergången i december
Hälsning från affärschefen uppdrag Mälartåg
Hej,
Jag vill personligen hälsa alla MTR Tech-medarbetare som levererar fordonsunderhåll till Mälartåg välkomna till Transdev i december!
Och vem är jag? Jag är affärschef för uppdrag Mälartåg som ingår i Transdev Sveriges affärsområde Rail. Ni som har varit med på informationsträffarna i Gredby och Tillberga har förhoppningsvis fått lite koll på Transdevs organisation – annars kommer det att klarna så småningom. Jag har jobbat länge inom kollektivtrafiken – både på tunnelbanan och pendeltågen i Stockholm innan jag kom till Transdev för några år sedan. Jag har mycket bra förståelse för den operativa driften och vet vilken betydelse fordonsunderhållet har för att den övriga verksamheten ska fungera. Därför ser jag fram emot att få fordonsunderhållet under samma tak som den operativa driften – jag tror det är en bra förutsättning för att utveckla samarbetet mellan olika delar av verksamheten.
För att det ska vara enkelt att följa arbetet inför övergången har vi nu börjat kommunicera direkt mer er via ett veckobrev som vi skickar till er MTR-mejl. Det skickas från adressen fraga@transdev.se. Till den e-postadressen kan ni även skicka era frågor. Svaren ger vi direkt till dig som frågat om det gäller dig personligen, eller via den här sidan om det är en fråga av mer allmän karaktär.
Vi har uppdaterat frågor och svar här nedan med några frågor som kommit in.
Återigen, välkomna till Transdev-familjen!
Sheron Fernando, affärschef uppdrag Mälartåg
Ny fordonschef i december
Vi välkomnar Lars-Åke Dahlström som börjar som fordonschef inom uppdrag Mälartåg i december. Lars-Åke kommer närmast från Trafikförvaltningen i Stockholm där han jobbar på avdelningen för investeringsprojekt och är projektchef för tunnelbanans röda och blå linje och leveransen av nya C30-tåg och nya arbetsfordon. Lars-Åke, som till vardags kallas Lådan, har 39 års erfarenhet från tågunderhåll och har hunnit med uppdrag inom SJ, Euromaint, Tåg i Bergslagen, X-trafik och Bergenbanan i Norge.
- Jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till en roll i operativ verksamhet, där resultatet av underhållsarbetet är mer direkt och märkbart varje dag, säger Lådan.
En lite längre intervju med Lådan finns i veckobrevet som skickats via e-post.
Vill du kolla presentationen från infoträffarna?
Var det något du missade eller vill kolla en gång till? Då kan du på drygt 4 minuter se presentationen från informationsträffarna här nedan.
Vad betyder verksamhetsövergång?
Flera av er som i dag jobbar på MTR Tech har ju tidigare varit med om en verksamhetsövergång och vet att det inte brukar innebära några större överraskningar.
Vi förhåller oss till LAS 6b § - och vi VILL också förhålla oss till LAS 6b § - vilket innebär att en anställning hos den tidigare arbetsgivaren automatiskt flyttas över till den nya arbetsgivaren med oförändrade villkor.
Du kommer alltså automatiskt komma över till Transdev om du inte aktivt säger nej tack till en anställning hos Transdev. Skulle det vara aktuellt behöver detta ske under vecka 40.
Rekrytering
Alla medarbetare på MTR Tech i Gredby/Tillberga kommer automatiskt flyttas över till Transdev den 8 december. Det finns dock vissa funktioner som inte enbart är kopplade till fordonsunderhållet för Mälartåg och det finns en del konsulter i verksamheten, och dessa personer omfattas inte automatiskt av övergången. Därför annonserar vi ut vissa roller. Vi välkomnar förstås de personer som jobbar i dessa funktioner att söka rollerna hos oss!
Vi kommer även att rekrytera till en och annan ny roll inför driftstarten. Du kommer att se alla utannonserade roller här.
Frågor & svar
Här hittar du frågor och svar som vi hoppas du kan ha nytta av. Har Vi fyller på med frågor och svar efter hand. Hittar du inte svaret på just din fråga? Mejla fraga@transdev.se.
-
Vid en övergång av verksamhet flyttas din anställning över till ny arbetsgivare per automatik om du inte aktivt valt att motsätta dig detta. Detta gäller för alla anställda som är anställda vid dagen för övergången 16/6. Din anställning går då över med oförändrade villkor, exempelvis vad gäller lön och arbetstidsregler. Du får tillgodoräkna dig din anställningstid från MTR hos din nya arbetsgivare Transdev.
-
Vi samarbetar med Avonova när det gäller företagshälsovård. Vi har 3000 kronor/år i friskvårdsbidrag, vilket innebär 250 kr/mån. Vi har rabatterade erbjudanden hos Fitness 24/7 (årskort 2995 kr) och SATS (rabatt 14 %).
-
Transdev skickar ut sin lönespec genom Kivra.
-
Vi har lång erfarenhet från tågbranschen. Redan 2007 startade vi fjärrtågstrafik helt i egen regi. Idag går den verksamheten under namnet Snälltåget och kör hela året mellan Malmö och Stockholm och säsongsvis även till Jämtlandsfjällen och till Berlin.
Ett annat exempel är Transdev Upptåget som vi köpte från DSB 2017 och drev fram till 2022, då Upptåget blev en del av Mälartåg.
Sedan november 2022 ansvarar vi för tredje gången för driften av Öresundstågen. Vi driver även Roslagsbanan i Stockholm sedan våren 2021 och första halvåret 2025 tar vi även över driften av Östgötapendeln.
Tågdrift är ett prioriterat affärsområde inom Transdev.
-
Ni kommer med största sannolikhet att göra på samma sätt som idag.
-
Ja, Ford blir kvar under en period. Det finns en plan att byta till nytt system (FFS) under slutet av 2025.
-
Nej, hjulvärden ska läggas in i Hexagon EAM som uppdaterar Ford.
-
Vi får alla uppgifter om behörigheter från MTR och säkerställer att vi överför dem till Transdevs system, SÅPA, på individnivå.
-
Vi har ännu inte bestämt om vi "loggar om" befintliga arbetskläder eller om vi beställer nytt. Vi fortsätter inledningsvis med samma leverantör som tidigare (CWS).
-
Ja, slutlönen kommer från MTR, troligen i januari. I december får ni en lön från MTR för perioden 1-7 december och en lön från Transdev för perioden 8-31 december.
-
Ja, anställningsvillkor som lön och intjänade/sparade semesterdagar, anställningstid och beviljade ledigheter följer med vid övergången.
Tidslinje september-december 2024
Informationsträffar
I slutet av september håller vi informationsträffar för att presentera Transdev, övergången och svara på medarbetarnas frågor. Schema finns på den här sidan.
Deadline för att tacka nej
Vi förhåller oss till LAS 6b §, vilket innebär att en anställning hos den tidigare arbetsgivaren automatiskt flyttas över till den nya arbetsgivaren med oförändrade villkor - om man inte aktivt tackar nej. MTR skickar ut information om detta i september och svar behövs i början av oktober.
Utbildning och utrustning
Viss introduktionsutbildning har de flesta av er redan fått. Lite senare i höst följer vi upp med mer specifika utbildningar och introduktioner till Transdevs rutiner och system. Under perioden kommer vi även att lämna ut utrustning i form av mobiltelefoner och datorer.
Fordonsunderhållet går över i Transdevs regi
8 december är dagen då Transdev blir din nya arbetsgivare. Då är alla anställningar överflyttade, ni är utbildade i våra system och är redo att fortsätta göra det fantastiska jobb ni gör idag!
Transdevs värderingar - H.A.N.S
-
Handling
Vi tar initiativ, är proaktiva och agerar professionellt. Vi arbetar målinriktat och effektivt. Vi tar sakliga och genomtänkta beslut. Vi är positiva, ser möjligheter och vill vinna. -
Ansvar
Vi bryr oss om våra kunder, miljön och varandra. Vi tar ansvar och håller vad vi lovar. Vi visar respekt och tolerans. Vi lyssnar, reflekterar och engagerar oss. Vi är tydliga och uppriktiga. -
Nytänkande
Vi är nyfikna, öppna och lyhörda för nya idéer. Vi utmanar oss själva och tänker nytt i stort och smått. Vi lär oss, är konstruktiva och förbättrar hela tiden vårt sätt att arbeta och möta omvärlden. Vi planerar för framtiden och driver utvecklingen. -
Samspel
Vi är delaktiga och samarbetar utifrån kundens behov. Vi hjälper varandra och är ett lag som drar åt samma håll. Vi ser till helheten och jobbar gemensamt för företagets bästa.
Du blir delaktig
Vi är en stor organisation, men med känslan av att vara ett mindre företag. I förhållande till storlek har vi en platt organisation. De flesta besluten fattas lokalt, där du som anställd ofta har möjlighet att vara med och påverka. Du kan gärna komma med egna initiativ och bidra till nytänkande lösningar.